a változás szabadsága
EMK Erőszakmentes Kommunikáció
Pazár Kinga

Marshall B. Rosenberg a '60-as évektől fejlesztette módszerét, melynek célja hogy kritika és hibáztatás helyett az őszinte és együttérző kommunikácó olyan cselekvéshez vezessen amellyel kielégíthetők a résztvevők alapvető emberi szükségletei.

 

Az EMK azzal a feltételezéssel indul, hogy mi emberek természetünknél fogva képesek vagyunk az együttérzésre és az erőszakos megoldási stratégiák olyan magatartásformák melyeket jobb híján alkalmazunk és az uralkodó kultúrák tanítanak és támogatnak.

 

Az erőszakmentes kommunikáció tréning dr. Rosenberg munkájának eredményeként jött létre, miközben azt kutatta hogyan lehet minél gyorsabban elterjeszteni a béke teremtő készségeket. A kezdetekben az USA polgárjogi aktivistáival, a faji elkülönítés békés megszűntetésében a déli iskolákban, majd a világ konfliktus gócaiban (Ruanda, Nigeria, Sri Lanka, Columbia, Szerbia, Horvátország, Írország, palesztin területek) segített megegyezéseket létrehozni a béke érdekében.

 

Az EMK eredményes a szervezeti és üzleti környezetben, az oktatásban, a szülő-gyermek és a párkapcsolatban, mediálásban, egészségügyben és még a büntetés-végrehajtásban is.

 

Engem különösen az EMK munkahelyi, párkapcsolati és családon belüli alkalmazása foglalkoztat. Hitem szerint nem attól jó egy közösség vagy kapcsolat, hogy nincs konfliktus, hanem a felmerülő konfliktusok kezelésének módján és az alkalmazott megoldásokon múlik a kapcsolat minősége. A kompromisszumok lényege hogy ki miről mondjon le. Az EMK arról szól hogyan elégítsük ki mindkét fél szükségletét. Az alapvető emberi szükségletek kielégítésének számtalan megoldási stratégiája létezik. Ha kölcsönösen kielégítő módon jutunk túl a gondokon, problémákon akkor nem csak az életminőségünk és önbecsülésünk javul, hanem az összetartozásunk is megerősödik. Ez ugyanúgy igaz a család, a párkapcsolat, a munkahely, baráti kapcsolatok terén felbukkanó konfliktus kezelése és megoldása, a békéjének megteremtésére.

 

Az eszemre hallgattam, amikor csatlakoztam egy EMK trénerképző csoporthoz mert igaznak, működőnek és a közösségek jövője érdekében fontosnak gondoltam a módszert. Elsősorban a munkám miatt akartam mélyebben elsajátítani. Ahogy teltek a hónapok és az EMK naplóm lapjai - észrevettem, hogy mennyivel könnyebben azonosítom a saját szükségleteimet és érzéseimet, észrevétlenül még közelebb kerültem saját legfontosabb értékeimhez. Megtanultam a dühöm átalakítását, hogy köszönetet és empátiát adjak magamnak IS. Könnyebb és nyitottabb szívvel tudok kapcsolódni az emberekhez és önmagamhoz.

 

Tapasztalatom szerint az EMK gyakorlása segít a tudatosodásban és a saját életünkkel kapcsolatos felelősségvállalásban is.

A coaching egyre szélesebb körben terjed, mivel gyorsan változó világunkban rugalmasabb alkalmazkodásra van szükségünk és számtalan lehetőségből választhatunk.
coaching
Az NLP a sikeres, hatékony működés tanulmányozását állította kutatásainak középpontjába. Az NLP az emberhez méltó személyes változáshoz teremt ...
nlp-tréning
célja hogy kritika és hibáztatás helyett az őszinte és együttérző kommunikácó olyan cselekvéshez vezessen amellyel kielégíthetők a résztvevők alapvető emberi szükségletei.
erőszakmentes kommunikáció
ÉRDEKLŐDÉS
Címzett :
info@triflow-coaching.hu
* E-mail :
* Név :
Elérhetőség :
* szükséges megadni
* Üzenet :
AKTUÁLIS
Ismerkedés az NLP-vel úgy, hogy közben már hasznos eszközöket sajátítasz el, és el tudod dönteni akarsz-e még többet tanulni.
Aktuális
"Ha csak egyetlen módszert választhatnék a trauma gyógyításához az EMDR győzne" - Henrik Lell
Aktuális
Bentlakásos 2 hetes tanfolyam, melyen a hagyományos 160 órás, egész tanéves képzés anyagát sajátíthatod el.
Aktuális
Tel.:
06-20-260-1600
E-mail:
Copyright © Triflow-coaching - 2012