a változás szabadsága
EMDR - TRAUMA FELDOLGOZÁS
Pazár Kinga

Előfordul hogy nem tudunk továbblépni, úgy érezhetjük megrekedtünk a sérült állapotban. A kiutat megtalálhatjuk, ha feldolgozzuk a történteket, és életünk egyéb eseményihez hasonló módon tartjuk meg emlékezetünkben. Eredetileg a trauma elnevezésen a fizikai erő hatására létrejött legkülönbözőbb sérüléseket értették. Utóbb a trauma kifejezés egyre inkább használatossá vált a pszichiátria és pszichológia területén, a pszichés trauma fogalmaként. Sérülések után sebek keletkezhetnek lelkünkön is, érdemes úgy foglalkozni velük, hogy begyógyuljanak.

 

Külső és belső ingerek egyaránt okozhatnak pszichés traumát, a történtek hatása egyénenként eltér - nincs abszolút vagy objektiv trauma kiváltó ok. Minden attól függ az egyén hogyan értékeli, hogyan éli át a vele történteket.

 

Sokszor természetesen feldolgozunk megrázó élményeket. Azonban előfordul, hogy az élmény olyan elsöprő erejű vagy többször ismétlődik, hogy a természetes gyógyulási folyamat megreked, traumatizálódik az esemény. Trauma, traumatikus élmény lehet természeti katasztrófa, baleset, erőszak, gyász, gyermekkori bántalmazás. A súlyos, pszichopatológiás esetekkel terapeutákhoz, pszichiáterhez vagy klinikai szakpszichológushoz kell fordulni.

 

A traumának vannak enyhébb formái, melyek hatását szinte megszokjuk, azt hisszük örökre együtt kell velük élnünk: lámpaláz, önértékeléssel kapcsolatos problémák, fóbiák, helyzethez kötött szorongások, korlátozó hiedelmek. stb.

 

Választhatjuk azt is, hogy a traumatikus élményen túljutva kielégítőbb, teljesebb életet élünk.

 

Az egyéni vagy kiscsoportos tréningen azonosítjuk a kiváltó élményt, érzelmileg hozzáférhetővé tesszük, lehetőség nyílik érzelmileg átértékelni és újra feldolgozni.

 

Az egyéni vagy kiscsoportos tréningek felől érdeklődj telefonon, e-mailben vagy a honlapon, figyelheted az Aktuális híreket vagy a hírlevelet.

 

 

EMDR - A traumakezelés

 

"Ha csak egyetlen módszert választhatnék a trauma gyógyításához az EMDR győzne" -

Henrik Lell  

 

A trauma kezelésében egyedüállóan hatékony és gyors módszer világszerte terjed. Emberek millióinak segített az EMDR megszabadulni a múltbéli negatív élmények hatásaitól. Katasztrófák, háborús cselekmények, szexuális és családon belüli erőszak áldozatainak klinika terápiájában bizonyította hatásosságát. Egyre terjed alkalmazása lámpaláz, vizsgadrukk, önértékelési problémák, szorongásos állapotok, fóbia, rémálmok, teljesítmény kényszer esetén, sportolóknál, művészeknél és vezetőknél. Bővebb leírás: EMDR

 

"Eye Movement Desensitization and Reprocessing" (Szemmozgás Deszenzitizálás és Újrafeldolgozás) egy olyan komplex terápiás eszköz, melyet a traumatizált emberek gyógyulásához használnak. Mióta Dr. Francice Shapiro 1987-ben kidolgozta módszerét egyre növekszik az EMDR ismertsége szakmai körökben . Segítségével nem csak intézetben, pszichopatologikus kórképpel kezelnek pácienseket, hanem természeti katasztrófák, terror támadások és háborús cselekmények áldozatainak is gyors segítséget tudnak nyújtani. Az elsők között a 92-es floridai Andrew hurrikán túlélőit segítették a helyszínen, 1995-ben az oklahomai robbantás áldozataihoz az FBI már tapasztalt EMDR specialistákat hívott és a new york-i 9.11-i mentésben résztvevők és a túlélők is kaptak EMDR segítséget.

 

A módszert kezdetben övező szkepticizmus a gyakorlati tapasztalatok fényében hamar lelkesedéssé változott. Az EMDR bizonyítékokon alapuló módszer, ellenőrzött tudományos vizsgálatok bizonyítják rendkívüli hatásosságát. A USA Védelmi Minisztériumának Veteránügyi részlege PTSD (Posttraumás Stressz) kezelésében a leginkább ajánlott módszerek közé emelte, ajánlja minden traumatizált populációnál.

 

Napjainkban a terápiában már gyermekkori bántalmazás, erőszak, pánik betegség, reaktív depresszió, szorongás esetén is sikeresen alkalmazzák. Ezen túl kiváló eredményeket érnek el EMDR alkalmazásával olyan - nem klinikai - állapotoknál és élethelyzeteknél mint pl.: gyász, baleset, korlátozó hiedelmek, alacsony önbecsülés, lámpaláz, konfliktushelyzetek, vizsgahelyzet, étkezési gondok, csúcsteljesítmény (sportolóknál, művészeknél, munkahelyen). Mi több, a Wingwave Coaching fontos pilléreként integrálta a módszert, és már több mint 1500 szakembert képeztek ki.

 

A coaching egyre szélesebb körben terjed, mivel gyorsan változó világunkban rugalmasabb alkalmazkodásra van szükségünk és számtalan lehetőségből választhatunk.
coaching
Az NLP a sikeres, hatékony működés tanulmányozását állította kutatásainak középpontjába. Az NLP az emberhez méltó személyes változáshoz teremt ...
nlp-tréning
célja hogy kritika és hibáztatás helyett az őszinte és együttérző kommunikácó olyan cselekvéshez vezessen amellyel kielégíthetők a résztvevők alapvető emberi szükségletei.
erőszakmentes kommunikáció
ÉRDEKLŐDÉS
Címzett :
info@triflow-coaching.hu
* E-mail :
* Név :
Elérhetőség :
* szükséges megadni
* Üzenet :
AKTUÁLIS
Ismerkedés az NLP-vel úgy, hogy közben már hasznos eszközöket sajátítasz el, és el tudod dönteni akarsz-e még többet tanulni.
Aktuális
"Ha csak egyetlen módszert választhatnék a trauma gyógyításához az EMDR győzne" - Henrik Lell
Aktuális
Bentlakásos 2 hetes tanfolyam, melyen a hagyományos 160 órás, egész tanéves képzés anyagát sajátíthatod el.
Aktuális
Tel.:
06-20-260-1600
E-mail:
Copyright © Triflow-coaching - 2012